Sijil Pengesahan halal dan Logo adalah
merupakan suatu pengiktirafan yang menunjukkan kehalalan sesuatu hasil makanan,
minuman dan bahan gunaan orang Islam berasaskan kepada hukum Syarak yang
diamalkan dalam negeri ini. Ini bertujuan untuk mengatasi kekeliruan dan
keraguan yang timbul dikalangan pengguna Islam berkaitan dengan kehalalan atau
kesucian sesuatu makanan, minuman dan bahan gunaan yang dikeluarkan dalam
negeri ini.Ia perlu memenuhi syarat-syarat yang ditetapkan dalam Garis Panduan
Premis yang membuat penyediaan / pemprosesan / masakan makanan, minuman dan
bahan gunaan orang Islam yang diterbitkan oleh Jabatan Agama Islam Negeri
masing-masing. Semua pengusaha makanan,bahan gunaan dan pihak yang berkaitan
yang dapat memenuhi kriteria-kriteria halal yang telah ditetapkan dalam "
Garis Panduan" berkenaan layak untuk memohon Sijil Pengesahan Halal dan
Logo Halal. Secara umumnya, JAKIM
merupakan badan yang telah menyediakan garis panduan produk halal secara
komperehensif. Garis panduan ini merangkumi prosedur pemeriksaan, pengesahan
dan permohonan sijil halal, kelulusan, syarat-syarat, pemantauan dan
penguatkuasaan.
Prosedur Pemeriksaan Halal Premis Makanan di Malaysia
Pemeriksaan akan dilakukan setelah permohonan memenuhi semua syarat yang
ditetapkan dan bayaran caj perkhidmatan dilaksanakan. Bagi prosedur pemeriksaan
awal ke atas kilang pengeluar premis makanan, pemeriksaan akan dilakukan oleh
sekurang-kurangnya dua orang pegawai iaitu Pegawai Hal Ehwal Islam dan Pegawai
Teknikal (Pegawai Teknologi Makanan) manakala pemeriksaan bagi rumah sembelih
pula boleh dilakukan oleh sekurang-kurangnya seorang Pegawai Hal Ehwal Islam
dan seorang Pegawai Teknikal. Di antara skop pemeriksaan yang dibuat ialah
dokumentasi, pemerosesan, pengendalian dan pengedaran makanan, peralatan,
perkakasan, mesin dan bahan bantuan pemerosesan, penyimpanan, peragaan dan
penyajian makanan, kebersihan, sanitasi dan keselamatan makanan, pembungkusan
dan pelabelan dan keseluruhan premis. Pemeriksaan semula akan dilakukan jika terdapat
perubahan-perubahan, seperti penambahan atau perubahan bahan-bahan ramuan,
premis seperti perpindahan premis atau perubahan teknologi pemerosesan dan
pengeluaran. Pemeriksaan semula ini dilakukan untuk memastikan tindakan
pembetulan yang dikehendaki telah dipatuhi. Laporan pemeriksaandi atas akan
dikemukakan dalam Mesyuarat Panel Pengesahan Halal dan panel menolak atau
meluluskan mana- mana permohonan.
Prosedur Permohonan Sijil Pengesahan Halal
Sijil Pengesahan Halal bagi makanan dan rumah sembelih
yang dikeluarkan atau dikilangkan di Malaysia dikeluarkan oleh JAKIM atau
Jabatan atau Majlis Agama Islam Negeri. Bagi makanan yang dikilangkan di luar
Malaysia, JAKIM tidak perlu lagi mengeluarkan sijil dan logo halal kerana pihak
syarikat terbabit boleh menggunakan sijil dan logo halal yang dikeluarkan oleh
Badan Islam di negara berkenaan yang diiktiraf oleh JAKIM seperti sijil halal
yang dikeluarkan oleh negara Thailand. Bagi mendapatkan kelulusan sijil
pengesahan halal, ianya hanya akan dikeluarkan setelah permohonan yang
berkenaan diluluskan oleh Panel Pengesahan Halal. Sebarang rayuan berkaitan
dengan pensijilan halal hendaklah dibuat secara bertulis kepada Ketua Pengarah JAKIM
atau Pengarah Jabatan atau Majlis Agama Islam Negeri.Tempoh sahlaku bagi Sijil
Pengesahan Halal ialah dua tahun dan terbatal bila-bila masa sahaja apabila
didapati bercanggah dengan prosedur pensijilan halal Malaysia. Pemegang Sijil
Pengesahan Halal hendaklah mengemukakan permohonan pembaharuan empat (4) bulan
sebelum tamat tempoh dan mana-mana pihak yang gagal memperbaharuinya tidak dibenar
menggunakan logo halal bagi premis yang dikeluarkan. Dari aspek Logo Halal,
ianya mesti menepati spesifikasi yang ditetapkan, dicetak dengan terang pada
setiap produk yang dikeluarkan dan dilabelkan. Bagi premis makanan, logo halal
hendaklah dipamerkan di premis berkenaan dan bagi hotel ianya hendaklah dipamerkan
di bahagian dapur atau di seksyen halal di restoran yang disahkan halal sahaja.
Pihak syarikat walaubagaimanapun dibenarkan mencetak warna logo mengikut kesesuaian
pembungkusan makanan masing-masing selagi mana tidak mengubah spesifikasi logo
asal yang dikeluarkan.
Mendapat keberkatan dan keredhaan Allah
s.w.t
No comments:
Post a Comment